Dieta na jesienne dni – Jak budować odporność organizmu?
Kiedy robi się chłodniej, organizm potrzebuje odpowiedniej diety. Podstawą każdego dnia jest pełnowartościowe śniadanie. Ankiety pokazują, że co trzeci Polak rezygnuje z tego posiłku. Należy ten zły nawyk żywieniowy skorygować, aby żyć dłużej i zdrowiej. Dobre śniadanie pomaga organizmowi lepiej walczyć z infekcjami i jesienną depresją, związaną z deficytem promieni słonecznych.
Powszechnie uważa się, że węglowodany najlepiej nadają się na śniadanie w jesienne dni, bo są dużym zastrzykiem energii. Jednak nie te, które mają postać cukrów prostych: dżemy, bułki, rogaliki. One podnoszą poziom cukru tylko na chwilę, po czym on znowu gwałtowanie spada, sprawiając, że jesteśmy ospali. Do diety należy wprowadzić cukry złożone, które zwiera pieczywo razowe, pełnoziarniste płatki lub owsianka. Nie można pominąć w porannym posiłku białka, niezbędnego budulca. Bogate w ten składnik są: mleko, jogurty, chude wędliny oraz ryby.
Szczególnie ważne w okresie jesiennym są warzywa i owoce, które zawierają dużo witaminy C. Jej spożywanie podnosi odporność organizmu na częste w tych miesiącach przeziębienia. Zawierają ją: papryka, czarna porzeczka, czerwona kapusta. Ważnym jesiennym składnikiem są nienasycone kwasy tłuszczowe, podnoszące odporność oraz pomagające syntetyzować serotoninę. Ich źródłem są głównie ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane.
Jeśli chodzi o napoje warto wyeliminować alkohol i kofeinę. Doskonale natomiast sprawdzą się herbatki ziołowe, np. rumianek, melisa, mięta. Nastrój polepszy wyciąg z dziurawca, który posiada właściwości przeciwdepresyjne.