Dieta na marzec – Opis i charakterystyka diety

Główne założenia diety na marzec to powrót do zasad żywieniowych sprzed setek lat. Podstawowe produkty to oliwa, ryby, warzywa i rezygnacja z fast foodów i słodyczy. Jest to w zasadzie nie tyle dieta, co zdrowy styl życia. Opracowana jest na 40 dni, ale można ją stosować dłużej. Przez pierwsze dwa tygodnie oczyszczamy organizm. Jemy zielone warzywa, mięso i ryby, ale unikamy ziaren zbóż, roślin strączkowych i słodkich owoców. Potem stopniowo włączamy wszystkie dozwolone w tej diecie produkty. Później warto raz w tygodniu pościć, pijąc tylko wodę i świeże soki z warzyw. Posiłki należy jeść bez pośpiechu, regularnie i dość często, np. co 4 godziny.

zdrowa dieta

Podstawowe zasady:

  • Gotujemy w domu
  • Unikamy gotowych produktów, w których jest dużo konserwantów. To one najbardziej tuczą.
  • Przygotowujemy jak najprostsze potrawy
  • Unikamy smażenia. Pieczone i gotowane potrawy są zdrowsze.
  • Jemy dużo warzyw i owoców, zarówno gotowanych jak i surowych. Te drugie powinny stanowić 1/3 posiłków.
  • Kupujemy rybę i włączamy do posiłków oliwę – zawierają obniżające cholesterol kwasy tłuszczowe omega 3
  • Wybieramy tylko węglowodany – złożone są najlepszym źródłem energii, zawierają czyszczący układ pokarmowy błonnik, poprawiają trawienie

Należy unikać:

  • Mięsa wieprzowego i zrobionych z niego wędlin
  • Ryb hodowlanych oraz owoców morza (np. krewetek, małż)
  • Margaryny, oleju sojowego, słonecznikowego i kukurydzianego
  • Smażonych potraw (ryby, drób)
  • Białego pieczywa, białego ryżu i makaronu, wypieków z białej mąki
  • Cukru w każdej postaci, słodyczy
  • Przetworów mlecznych o bardzo długim terminie ważności (lodów)
  • Dosładzanych soków owocowych, owoców w syropie (z puszki)
  • Orzechów prażonych w oleju bądź prażonych z miodem
  • Gotowanych przetworów z soi
  • Tłustych “pogryzek”
  • Wody chlorowanej do posiłków

Należy jeść:

  • Wołowinę i drób gotowany lub pieczony. Mięso jest źródłem najbardziej wartościowego białka.
  • Ryby morskie i rzeczne – najzdrowsze są dziko żyjące (np. łosoś, śledź, dorsz, halibut, makrela, pstrąg)
  • Oliwę z oliwek (jedz ją na surowo), tłoczony na zimno olej, np. rzepakowy, lniany (dobry do pieczenia). Masło ograniczamy do minimum.
  • Nabiał i jajka – źródła m.in. białka i wapnia; kefir, jogurt, twarogi
  • Warzywa (w szczególności zielone), zioła (w tym czosnek) i owoce
  • Pieczywo pełnoziarniste, razowy makaron, brązowy ryż, ziarna zbóż, orzechy, migdały (złożone węglowodanów)

Przykładowe jadłospisy:

Śniadanie:

  • Jogurt naturalny z płatkami: kubek jogurtu mieszamy z płatkami pszennymi i owsianymi, dodaj rodzynki
  • Jajko gotowane na miękko: gotujemy jajko ok. 3 min. jemy je bez soli, z kromką razowego chleba, pokrojonym w plasterki ogórkiem i szczypiorkiem. Do tego jabłko.
  • Kanapka z nowalijkami: 2 kromki pełnoziarnistego chleba smarujemy cienko świeżym masłem i obkładamy sałatką z rzodkiewek, dymki i rzeżuchy

Obiad:

  • Faszerowana papryka: 10 dag chudej gotowanej wołowiny mielimy i mieszamy z łyżką twarożku i 4 łyżkami podgotowanego brązowego ryżu. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 2 czerwone papryki myjemy, rozkrajamy u góry i napełniamy farszem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy łyżką oleju i kilkoma łyżkami bulionu. Pieczemy ok. 30 min w temp. 160 st. C.
  • Pstrąg z ziołami: swieżego pstrąga nadziewamy ziołami (pietruszką, estragonem, szczypiorkiem), owijamy folią i pieczemy w piekarniku ok. 20 min w temp. 200 st. C. Skrapiamy sokiem cytrynowym i jemy z dwoma ugotowanymi ziemniakami.
  • Makaron ze szczypiorkiem: 20 dag mrożonego szpinaku dusimy na łyżce oleju. Przyprawiamy solą i czosnkiem. Gotujemy 5 dag pełnoziarnistego makaronu i mieszamy ze szpinakiem.

Kolacja:

  • Sałatka z cykorii: 10 dag piersi kurczaka gotujemy na parze, studzimy i kroimy w plastry. Obieramy pomarańczę i usuwamy błonki. Rozdzielamy 1 kolbę cykorii, kroimy w plasterki 3 surowe pieczarki. Układamy wszystkie składniki na talerzu i polewamy sosem z wymieszanym z łyżki oliwy, ½ łyżeczki musztardy miodowej, łyżeczki octu winnego, soli, cukru i pieprzu. Jemy z kromką chleba razowego.
  • Omlet z bazylią: 2 jajka roztrzepujemy mikserem z 2 łyżeczkami wody i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wylewamy na nią jajeczną masę. Smażymy kilka minut. Gdy jajka zaczną się ścinać, posypujemy wierzch omleta siekaną bazylią i składamy go na pół. Smażymy jeszcze pół minuty i od razu zjadamy.
  • Zielona sałata z łososiem: Pół małej główki sałaty lodowej myjemy, osuszamy i wkładamy na talerz. 5 dag wędzonego łososia kroimy w cienkie paski. Rozkładamy na sałacie łososia i przekrojone na pół pojedyncze winogrona (najlepiej ciemne). Posypujemy sałatkę siekanym koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny. Jemy z kromką pełnoziarnistego chleba.