Dieta Piramida – Wszystko co musisz wiedzieć!
Podstawę diety Piramida stanowią produkty zbożowe, których zaleca się spożywać około 5 porcji dziennie. Drugi poziom piramidy to 4 porcje warzyw i 3 porcje owoców. Trzeci poziom to 2 do 3 porcji mleka i produktów mlecznych oraz 1 do 2 porcji mięsa, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych lub orzechów. Na samej górze piramidy znajdują się tłuszcze i słodycze, których spożycie powinno się ograniczać.
W codziennej diecie powinny się znajdować oleje roślinne. Posiłki należy spożywać 5 razy dziennie, w każdym z nich powinny się znajdować produkty zbożowe. W 3 posiłkach dziennie powinno się spożywać warzywa i owoce, w 3 lub 2 produkty mleczne, a w 2 lub 1 mięso. Najlepiej przyswajalne i trawione są mniejsze posiłki. Pozwala to na bieżące wykorzystywanie składników odżywczych w procesach metabolicznych.
Jak w każdej diecie powinno się wypijać co najmniej 1,5 l wody mineralnej dziennie, tak, aby nie doprowadzić do odwodnienia organizmu. Produkty stosowane w diecie powinny posiadać wysoką wartość odżywczą. Do minimum należy ograniczyć produkty wysoko przetworzone, pozbawione wielu wartościowych składników oraz zawierających dużo soli, cukru, szkodliwych tłuszczów i syntetycznych substancji smakowych i konserwujących. Należy unikać dodatkowego spożywania tłuszczów poza wartościowymi olejami zawierającymi wielonienasycone kwasy tłuszczowe, najlepiej w postaci surowej (np. w sałatkach).
Należy unikać spożywania słodyczy, można sobie pozwolić na trzy, cztery porcje w tygodniu. Większość słodyczy to produkty wysokoprzetworzone, zawierające dużo dodatków chemicznych, barwników, konserwantów, związków zapachowych, polepszaczy smaku, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Podobne właściwości mają chipsy i inne chrupki smakowe, zawierające dużo soli, cukrów, przypraw i tłuszczów, często w szczególnie szkodliwej postaci utlenionej.
Dieta dostarcza około 2000 kcal dziennie. Jest to ilość prawie wystarczająca dla kobiet wykonujących pracę siedzącą. Szybkość przemiany materii u poszczególnych osób jest różna i zależy od wieku, płci, rodzaju pracy zawodowej i aktywności pozazawodowej. W diecie należy zaplanować posiłki, tak by uwzględniać indywidualne potrzeby energetyczne. Warto pamiętać o tym, by pokarm był różnorodny i zawierał wysokie wartości odżywcze. W każdym posiłku powinny znajdować się produkty przynajmniej z trzech grup przedstawionych w piramidzie zdrowia.