Miód – Dlaczego jest zdrowy i jakie ma właściwości?
Już od wieków wiadomo, że miód ma działanie lecznicze. Ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale i pyszny, warto na stałe włączyć go do naszej diety. Zwłaszcza, że jego kaloryczność jest niższa od kaloryczności cukru, a wartości odżywcze – nieporównywalnie większe.
Przede wszystkim należy pamiętać, że właściwości lecznicze ma tylko prawdziwy, naturalny miód. Takiego najczęściej nie kupimy w markecie. By zaopatrzyć się w dobry jakościowo miód, warto odwiedzić sprawdzone, najlepiej polecone nam przez kogoś miejsca: sklep z ekologiczną żywnością czy pasiekę doświadczonego pszczelarza. W sklepie naturalny miód rozpoznamy po tym, że z upływem czasu traci swoją płynność i krystalizuje się, podczas kiedy sztuczny miód stale jest złocisty i płynny.
Własności lecznicze miodu zależą od jego rodzaju, a więc od roślin, z jakich dany miód powstał. Miód lipowy i malinowy ma silne działanie rozgrzewające i jest najskuteczniejszy przy leczeniu przeziębień czy schorzeń zatok. Miód wrzosowy stosuje się wspomagająco podczas leczenia chorób pęcherza moczowego i nerek. Miody spadziowe i rzepakowe zaleca się przy problemach z sercem i układem krążenia, a z kolei miód akacjowy, pity na czczo, doskonale reguluje trawienie i przeciwdziała zaparciom.
Warto również pamiętać, że miód – niezależnie od rodzaju – ma bardzo silne działanie bakteriobójcze i świetnie wspomaga działanie wszystkich naturalnych środków leczniczych. Jeśli więc chcemy szybko pozbyć się przeziębienia, kataru czy bólu gardła, do stosowanej kuracji warto dodać gorącą herbatę z sokiem malinowym i miodem.