Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną

pieczona ryba

Pieczony pstrąg to idealne otwarcie weekendu. Kiedy w piątek po pracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem. A później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama.

pieczone ziemniaki

Pieczony pstrąg – przepis:

Składniki:

  • 1 średniej wielkości pstrąg na osobę
  • cytryna
  • parę łyżek białego, wytrawnego wina
  • pęczek koperku
  • sól, biały pieprz
  • masło

Dodatki:

  • sałata
  • białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia

Wykonanie:

Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków masła. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Całość polej białym winem. Na wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut.

Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby.