Obiad w 30 minut – Pieczony pstrąg z białym winem i cytryną
Pieczony pstrąg to idealne otwarcie weekendu. Kiedy w piątek po pracy podpierasz się nosem ze zmęczenia, a ostatnie o czym chce Ci się myśleć jest gotowanie, kup rybę, koperek i cytrynę, dopraw lekko białym winem, wsadź do piekarnika i … zdrzemnij się pół godzinki, albo pobaw się z dzieckiem. A później, z rodziną, ciesz się rozpoczynającym się weekendem i zaskakująco wykwintną kolacją, która w gruncie rzeczy zrobiła się prawie sama.
Pieczony pstrąg – przepis:
Składniki:
- 1 średniej wielkości pstrąg na osobę
- cytryna
- parę łyżek białego, wytrawnego wina
- pęczek koperku
- sól, biały pieprz
- masło
Dodatki:
- sałata
- białe pieczywo lub kilka ziemniaków do upieczenia
Wykonanie:
Ryby umyj, oczyść, zdejmij z nich łuski. Ułóż w wysmarowanej masłem lub oliwą formie. Do środka każdego pstrąga włóż posiekany koperek i kilka wiórków masła. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Całość polej białym winem. Na wierzchu i obok połóż cząstki cytryny. Wstaw do piekarnika na 180° na minimum 30 minut.
Podawaj z zieloną sałatą, pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Wystarczy, jeśli wstawisz je do piekarnika 10 – 15 minut wcześniej niż ryby.